Zeytin, DALINDA ilk olarak yeşil, sonraları kızıl tonları olan ve en sonunda SİYAHLAŞAN bir meyvedir. Zeytin hangi aşamada hasat edilirse edilsin acıdır ve dalından direk olarak tüketilemez. Bu acılığın giderilmesi için çeşitli işleme yöntemleri uygulanır. Bu işleme yöntemlerine göre sele zeytini ve salamura zeytin gibi isimler alır.
Hasadın sonuna doğru havaların soğumasıyla daldaki zeytinde üşüme yani kıvırcıklık meydana gelir, bu kıvırcık olan zeytin toplanır ve sele yapılır.
Sele zeytini kıvırcık ve az tuzludur. Zeytin, içerisindeki suyun neredeyse tamamını dışarıya atmıştır ve içerisindeki lezzetin yoğunluğu da artmıştır. Bu şekilde zeytin ortalama %35 civarında ağırlığından fire vermiştir. En zahmetli ve maliyetli de olsa sele zeytinin tadı bir başkadır.